לזכר אמא

"כביש ישן, שביל בגן,
עץ ובית.
אבא כאן, אמא שם
כאן נשארתי
מה שהייתי
פעם מזמן
מה עוד מביא אותי תמיד
אל אותה ילדות נשכחת..."

ילדות נשכחת / יעקב גלעד

אמא 1927-1986
אמנו האהובה מטי רקנאטי לבית קרסו, הייתה אישה בלתי נשכחת.
אישיותה, נועם הליכותיה, גובהה המרשים ויופייה הסבו לעברה מבטים , משל הייתה שחקנית קולנוע או תיאטרון, וכל מקום אליו הגיעה היה מלא בנוכחותה.
-אמא נולדה בתל אביב ב- 15 ליולי 1927, בבי"ח "עין גדי", ברח' מזא"ה, בת שלישית להוריה דודון (יהודית) ואנג'ל קרסו, אחות צעירה למרים ואסתר ואחות בוגרת לחיימיקו.
ה"אגדה המשפחתית" מספרת שרצונם של הוריה להוליד בן היה כל כך גדול, כך שבלידתה, "ציידו" אותה בשמות רבים של בנות, כמו מזל טוב, שושנה ועוד, כדי שזה שיולד אחריה יהיה בן זכר... ואכן, כך היה.
אמא גדלה בבית קרסו, ברח' נחלת בנימין 12, בתל אביב. בבית היו שלוש קומות רחבות ידיים, וכילדים היינו מבקרים אצל סבתא וסבא והולכים לאיבוד בין חדרי הדירה. משפחתה של אמא גרה בקומה 2 ואילו בני משפחת משה קרסו גרו בקומה 3.
כל ילדותה עברה עליה באזור זה, אי שם בין שוק הכרמל, שוק לוינסקי ורח' נחלת בנימין - תל אביב בראשית ימיה.
אמא סיפרה לנו, כי הבית ברח' נחלת בנימין - פינת רח' השומר, בו נבנה בית קומות קטן, שימש כמשכן לקרובי המשפחה ומכרים שהגיעו מאירופה וחיפשו את מקומם בארץ החדשה. בשנות ה-30 וה-40 הגיעו לארץ עולים לא מעטים מיוון ומארצות הבלקן ולחלקם היווה הבית ברח' השומר משכן ראשון בארץ עד שמצאו משכן הקבע.
כבר אז, ערבות הדדית ודאגה לבני משפחה היוו חלק בלתי נפרד מחיי המשפחה.
פעמים רבות סיפרה לנו אמא, שבשל העובדה שסבא אנג'ל היה מבעלי בית הקולנוע "אופיר" שברח' גרוזנברג, היא בילתה שם לא מעט שעות מילדותה וזיכרונותיה מהתקופה מלווים בהשפעותיהם של הסרטים שהוקרנו שם.
אמא למדה והתחנכה מגיל צעיר ,עד להשלמת לימודיה בגימנסיה הרצליה שברח' הרצל בתל אביב.
אמא, אבא, היכרות ואהבה
היכרות ארוכת שנים בין המשפחות קרסו ורקנאטי שראשיתה בשותפות בהקמת בנק דיסקונט , היא זו שזרעה את זרעי ההיכרות הראשונים בין אמא מטי ואבא דניאל, היכרות שהפכה ברבות הימים לסיפור אהבה ובשנת 1942, בהיות אמא בת 15 ואבא בן 21 , התארסו הורינו.

אבא דני נאלץ באותם ימים להתגייס לצבא הבריטי, בו הוצב כשליש גדוד באיטליה ולאחר מכן במצרים.
במהלך מלחמת העולם השנייה, תקופת שירותו הצבאי, כשהורינו מאורסים, ניהלו השניים קשר מכתבים הדוק ובו סיפרו על כל העובר על כל אחד מהם בנפרד, על קורות המשפחה והישוב באותה עת וגם.... על געגועיהם הרבים.
חופשות מהשירות הצבאי התקיימו פעם עד פעמיים בשנה ,כך שאת מרבית תקופת אירוסיהם העבירו באמצעות מכתבים בלבד.
כדי ל"שמור" על אמא, ממש כפי שנהוג היה באותם ימים, אחיו של אבא, הארי ורפאל דאגו להוציא אותה מדי פעם לבילוי בבית קפה או בבית הקולנוע ולהנעים את זמנה.
בשנת 1946 התחתנו הורינו. חתונתם היפה והצנועה ,התקיימה בצילה של שנת האבל על מותו של סבא ליאון שנפטר באוקטובר 1945 , בן 54 היה במותו, צעיר כל כך.
חיי המשפחה
בתקופת חייהם הראשונה , בהיותם זוג צעיר בתחילת דרכו, התגוררו הורינו ברח׳ אחד העם פינת רח׳ מזא״ה בת״א, בביתה של סבתא - מתילדה רקנאטי, אמו של דניאל אבינו.
4 ימים לפני הכרזת המדינה ופרוץ מלחמת העצמאות, ב - 10 - במאי 1948, הורחב התא המשפחתי ונולדתי אני, ליאון , בנם בכורם.
3 שנים לאחר מכן, ב-2 ליוני 1951 נולדתי אני, יהודית, אחות קטנה לליאון בן השלוש.
וכך הפכנו למשפחה.

העיר תל אביב הייתה אז עיר חדשה , שחיי המסחר, התרבות והחברה היו בראשיתם.
אבא דניאל, השתלב כפקיד ואחר כך כמנהל בסניף הראשי של בנק דיסקונט ברח' יהודה הלוי 27 בתל אביב בשעה שאמא מטי התמסרה כולה לטיפול ודאגה לנו הילדים.
עם השנים החלה אמא להתנדב בארגונים שונים, ולהשפיע מטובה על הקהילה בה חיה.
אמא "ניצלה" את מעמדה כאשת איש עסקים מצליח, על מנת לקדם פרויקטים התנדבותיים שהיו קרובים לליבה.

אבא באותם ימים בילה את מרב זמנו בעבודה בבנק לצד אחיו הארי.
הייתה זו שנת 1953, בה הוחלט במשפחתנו לנסוע לג'נבה שבשוויץ על מנת שאבא יוכל להקים שם בנק שוויצרי. במקביל, הדוד הארי המשיך במלאכת ניהול הבנק בארץ וגר עם רעייתו פולין בדירה בשד' בן ציון 29 בתל אביב.

בזמן שהותנו בג'נבה , אני ליאון למדתי בכיתה א' בבית ספר מקומי, בשפה הצרפתית.
אולם כשנה לאחר המעבר לשוויץ ,בספט' 1954 ,שבנו כולנו ארצה, אמא מטי, אבא דני שהתמנה למנכ"ל הבנק ואנחנו הילדים, היישר לדירה של הארי ופולין שבתל אביב, ובה גרנו שנים רבות עד סוף שנות השישים.
הדוד הארי ורעייתו פולין עברו להתגורר בג'נבה , במקום שגרה במרוצת השנים גם סבתנו מתילדה.
שנים רבות בילינו את ימי חופשת הקיץ במחיצת סבתנו האהובה, בעיקר אהבנו לצפות יחד בטלוויזיה, מכשיר שעדיין לא היה קיים באותה עת בארץ.

ימי תל אביב
חיי משפחתנו שזורים בהתפתחות חיי הקהילה והעסקים במטרופולין תל אביב.
הורינו היו זוג מוכר ומקובל בתל אביב. הם השתתפו באירועים רבים, חברתיים ועסקיים.
הדירה המרווחת שלנו, בקומה השלישית בשד׳ בן ציון, הפכה בזכות אמא לדירה אלגנטית ונעימה, עם גג פורח, שהיווה מקום להתכנסות, למסיבות ולמפגשים עם אושיות חברתיות, עם חברים ומכרים ועם בנקאים ותעשיינים מהארץ ומהעולם העסקי של אותה העת.
.
אמא מאוד אהבה לשיר, היה לה קול סופרן ממש כמו לזמרת אופרה. בצעירותה למדה אצל מורה לפיתוח קול, ונהנתה להנעים בקולה הערב.
אבא אהב מאד כששרה, אנחנו הילדים קצת פחות... 

את חופשות הקיץ בילינו יחד כל המשפחה בהרים בשוויץ ,במעיינות המרפא או בקייטנות .
אלה היו התקופות היפות שלנו כילדים, ההנאה הגדולה מזמן איכות בחברת הורינו .

בראשית שנות הששים רכשו הורינו בית ברחוב רמות ים בהרצליה פיתוח בסמוך למלון השרון . שהינו בבית זה בסופי שבוע ובחגים. כמה שנים לאחר מכן בשנת 1970 ,הפך הבית למשכן הקבע של משפחתנו.
מראה הים על צבעיו וגווניו, בימי קיץ בהירים וחורף סוערים, הפכו לתפאורה המושלמת של חיי משפחתנו, מקור בלתי נדלה להנאה ולרוגע.

פעילותה ההתנדבותית הענפה
אמא הייתה אישה פעילה מאוד, גם בפן החברתי וגם בפן התרומה לקהילה. היא התנדבה במספר ארגונים במשך שנים ארוכות, וראתה ברכה רבה במעשיה.

היא ידעה לשלב בין הבית לבין פעילותה הציבורית . הייתה פעילה במשך שנים רבות באגודה למלחמה בסרטן, התנדבה לתפקיד סגן יו"ר חבר הנאמנים (בתקופה שסוזי אבן הייתה היו"ר), ודאגה לגייס תרומות נכבדות מכל ראשי המשק ואנשי העסקים ארץ .
אמא השפיעה והייתה מעורבת רבות בהקמת ההוספיס בבית החולים תל השומר, ובמקביל יזמה את "קרן מטי", שהעניקה סיוע כספי לחולים שלא נמצא מימון אחר לסייע להם. קרן מטי הינה קרן הפועלת עד היום הזה במסגרת קרנות האגודה למלחמה בסרטן.
לאחר פטירתה ולהנצחתה, הוקם באגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים "בית מטי" בגבעתיים , בו שוכנים משרדי האגודה וכן מרכז תמיכה לחולים במחלת הסרטן ובני משפחתם.
העובדה שבאה ממשפחה פילנתרופית, בשילוב עם אישיותה הכובשת וקיסמה הרב פתחו בפניה דלתות והקלו עליה בפנייה לגורמים משפיעים במשק.
היא התנדבה והשקיעה ממרצה בבית האבות ע"ש סבנו ליאון רקנאטי - בקריית מטלון שבפתח תקווה, מקום בו ביקרה לעיתים קרובות, הייתה מעורבת בקביעת התפריט של הדיירים, בחיי התרבות שבמקום, ואפילו לימדה את הנשים מלאכות יד שונות.
מידי שנה ארגנה בזאר מרשים, שם נמכרו פריטים רבים - פרי עבודתם של דיירי בית האבות אשר כל הכנסותיו יועדו לשיפור איכות החיים בבית האבות.
כל אותה עת, אמא הקפידה להביא גם אותנו – ילדיה, לפעילויות ההתנדבות השונות, היה חשוב לה שנהיה שותפים פעילים בעזרה בבזאר או במכירת כרטיסי הגרלה כי האמינה כי מעבר להגדלת ההכנסות לרווחת הדיירים בבית האבות , חשוב שנהיה חלק בלתי נפרד מעולמה ההתנדבותי ,שכלל גם
פעילות במכון וייצמן, בויצו ולמעשה במתן עזרה לכל מי שרק ניתן היה.

בדרכה המיוחדת הזו ,הצליחה אמא להשריש בנו את חשיבותו ומרכזיותו של ערך הנתינה והדאגה לזולת .

ניצני מחלת הפרקינסון אצל אבא הופיעו בשנות ה-50 הראשונות לחייו.
עם החמרת מצבו, טיפלה בו אמא במסירות רבה ובאהבה אין קץ ודאגה להעמיד לרשותו את הטיפול הטוב ביותר , עד לפטירתו בספטמבר 1984 שבועות מס' לפני יום הולדתו ה – 63.
בשנת 1979 חלתה אמא בסרטן .היא נלחמה בגבורה במחלה כשבע שנים גם בעת שטיפלה באבא דני בערוב ימיו.
באוקטובר 1986 שנתיים בלבד לאחר מותו של אבינו האהוב ובהיותה בת 59 שנים , תמירה ויפה
נפטרה .

חסרונה מלווה אותנו כל השנים, אך רוחה הטובה שורה עלינו תמיד.
יהי זכרה ברוך.
יהודית וליאון


מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן

זכיתי להכיר את מטי רקנאטי סגנית נשיאת האגודה למלחמה בסרטן, אך לצערי במשך זמן קצר יחסית.
למרות שבתוקף תפקידי בקידום ההדרכה המקצועית ולאחר מכן ניהול מחלקת ההסברה וההדרכה, לא היה לי מגע ישיר מול מטי, התרשמתי עמוקות מהמסירות והנמרצות הבלתי נלאית שלה. כיו"ר וועדת ההתרמה של האגודה, היא סייעה באופן משמעותי ליושבי ראש מבצע "הקש בדלת" בפנייתם לחוגי העסקים, המסחר והתעשייה.
מטי גילתה מעורבות רבה וסייעה בארגון ומכירת הכרטיסים לאירוע השנתי של סניף תל-אביב, והייתה מעורבת בכל פרטי האירוע למען הבטחת הצלחתו.
במיוחד, ריגשה אותי הנחרצות בה הובילה ואיפשרה את הקמת ה"הוספיס" הראשון בישראל, אותו זכתה גם לחנוך. (מצ"ב צילום של גזירת הסרט).
חשוב היה לה לענות למצוקתם של חולי הסרטן, שלא ניתן לרפאם ולאפשר להם לסיים את חייהם, ללא סבל פיזי ושמירת כבודם ורווחתם ככל הניתן. מטי גילמה באישיותה האצילית שילוב של נחישות להשגת היעדים שהציבה בפניה, יחד עם דאגה לצרכי החולה בדרך מקצועית ואנושית.
הייתה לי זכות לצפות בפעילותה המרשימה ולהכיר לעומק את ילדיה יהודית וליאון יבל"א שהתחנכו לנתינה ויזמות חברתית ברוכה.
מטה האגודה למלחמה בסרטן – בית מטי, הוקם לזכרה ע"י ילדיה, ליאון רקנאטי ויהודית יובל רקנאטי.
מדי שנה מתקיימות למעלה מ-1,400 פעילויות בבית מטי לרווחת החולים, המחלימים ולהכשרת אנשי הצוות הרב-מקצועי המטפל בהם.

שרה סלע מכון ויצמן למדע רחובות

מטי רקנאטי – זיכרונות
הייתי צעירה, דיילת באל על, באתי מעולם חברתי של אנשי צוות אויר, אמנים, עיתונאים, בוהמיינים.
כשהכרתי את מיכאל. תוך 90 יום מרגע היכרותנו, מצאתי את עצמי נשואה לפרופסור מכובד במכון ויצמן שבדיוק אז התמנה להיות נשיא המכון.
הייתי חייבת לעשות תפנית קיצונית ומידית בכל אורחות חיי, דפוסי התנהגות וסדרי עדיפויותיי.
ידעתי בברור שאני חייבת ללמוד הרבה ומהר. מתוך אינסטינקט לא מוכר הבנתי שאני צריכה לבחור לי מורות לחיים. היו אלה בחירות שהן עצמן לא היו ערות להן.
המורות שבחרתי לי שמשו במשך תקופה ארוכה כ- Roll Models שלי. מטי הייתה אחת מהן.
לחלק מהן עוד הספקתי להודות ולספר להן כעבור שנים את כל אשר למדתי מהן ואת כל אשר ספגתי מהן. למטי לא הספקתי לספר ולהודות.
כשנפטרה, טרם בשלה בי היכולת לומר לה עד כמה הייתה לה עלי השפעה בבחירות שלי ובדרך התנהלותי בשנים הראשונות הללו, זוכרת אני בברור את הבית על המים.
בית גדול מידות בכל קנה מידה שידוע היה לנו עד אז. מטופח בצניעות שלא ניקרה את העין. בית שהתכנס פנימה לתוכו, ולא החוצה למען ייראה וירשים.
"בעלת הארמון", מטי, אישה יפה כל כך הזכירה לי במקצת את אימי, את סבתי ואת כל הענף הנשי המשפחתי מצד אימי. שגם הוא החל בליבורנו אשר באיטליה ומשם עבר לאלכסנדריה אשר במצרים לעשות לפרנסתו. טון הדיבור, האצילות המולדת, החיוך הטוב המשוך על הפנים המאירות, השיער האסוף במעין צעיף צבעוני המהוה מסגרת אקזוטית לפנים יפיפיות, מוארות וחכמות.
מטי נראתה לי אז כדמות מן הסרטים, בעלת האחוזה ללא הגינונים של בעלת אחוזה. האירוח היה מוקפד, הקפה מוגש בכלים יפיפיים ממורקים על מפיות לבנות מעומלנות למשעי: העוגיות מעשה ידיה להתפאר, כאשר טעם המרציפן עם המתכון המשפחתי עדיין שמור בפי.
מעולם לא יצאתי מפתח הבית מבלי שאתבקש לקחת "משלוח מנות" גם למיכאל שייהנה גם הוא.
עולם הפילנתרופיה, הנתינה, לא היה מוכר לי אז. התוודעתי אליו בשלבים מאוחרים יותר של חיי, למרות שכבר אז בתפקידי כשאת נשיא מכון ויצמן הייתי מוקפת באנשים טובים שנתינה הייתה נר לרגליהם.
בראייה אחורנית, ברור לי שמטי באישיותה הדומיננטית והסוחפת, וגם כנציגת המשפחה החלוצית אשר סללה והיוותה דוגמה ומופת לרבים רבים שהלכו אחריה, הייתה הראשונה שדרכם התוודעתי לעולם הפילנתרופיה.
אותו עולם עשיר ומלא המתגמל את הנותן הרבה מעבר לזה של המקבל. הייתה במטי טקסיות קסומה. התנהלותה עוררה כבוד ומעין כמיהה לנסות ולהיות קצת כמוה.
לא הספקתי ליהנות מהיכרותנו למשך הרבה שנים בגלל פטירתה המוקדמת כל כך. אולם השפעתה הראשונית והמיוחדת עלי, נותרה בי עד עצם היום הזה, ולכן חבל שלא הספקתי לומר לה זאת.
היום, בבגרותי, כשאני עוקבת שהשתאות ובהערצה במורשת שהשאירה מאחוריה בדמותם של ילדיה ונכדיה, כשברור ששמה, מלמעלה, היא רואה הכל ומחייכת לעצמה בתחושה של "I SURE DID SOMETHING RIGHT"

בר המצווה של ליאון, בתל אביב

מטי, ליאון, יהודית, מטילדה ודניאל

דניאל ומטילדה רקנאטי עם הנכדה דפנה

מטי ביום חתונתה

מטי

מטי

מטי ודני בחופשת סקי בשוויץ.

מטי ודני בחופשה ביפן על רקע הר פוג'י.

עם שלמה להט צ'יץ' במבצע "הקש בדלת" של האגודה למלחמה בסרטן.

הזוג רקנאטי