משפחת רקנאטי*

מקור השם :
השם רקנאטי מקושר לעיירה בשם רקנאטי במרכז איטליה (Recanati Macerata) , שם חיה קהילה יהודית החל מהמאה ה- 13.
ניתן למצוא את שם המשפחה בכתובים החל מאותה תקופה תחת שמו של המקובל מנחם בן בנימין רקנאטי (1250-1310)
בתקופות מאוחרות יותר התפשטה המשפחה למדינות נוספות כמו ,יוון, ספרד פלשתינה וארה"ב.
עיסוק ומסחר:
במאות ה 15 וה – 16 גדלה העיירה רקנאטי למרכז היהודי החשוב ביותר באזור ובמקום התיישבו בעיקר יהודים אשר עיקר עיסוקם היה הלוואות בנקאיות מסוגים שונים, כמו כן היוותה העיר מקום משיכה לנציגים ולקבוצות יהודיות מאזורים מרוחקים שנהרו למקום .
העיירה רקנאטי שימשה מקום כינוס ליהודים לדיונים ולשיתופי פעולה כנגד פעולות אנטי יהודיות.
בשנת 1569 בעקבות צו של האפיפיור פיוס השישי, גורשו היהודים מ-RECANATI ומכל מחוז פאפאל (PAPAL) למעט רומא ואנקונה (ANCONA).רובם התישבו בקרבת החוף והקימו עיר נמל בשם PORTO RECANATI

ליאון יהודה רקנאטי - הסב
נולד בסלוניקי ב 18 לדצמבר 1890, למשפחה שבאה דורות לפני כן מאיטליה, נצר למקובל הרב מנחם רקנאטי שחי במאה ה – 13 והיה פוסק הלכות נודע.
אביו של ליאון יהודה היה מנהל חשבונות וליאון קיבל חינוך מסורתי ולמד בבית ספר למסחר בפאריס.
משחזר לעירו עסק ליאון בהוראת השפה הצרפתית בבית ספר על יסודי אליאנס וימים לאחר מכן החל לעסוק במסחר וניהל בית חרושת לטבק אשר זכה להצלחה רבה.
הוא נשא לאישה את מתילדה לבית ספורטה שנולדה למשפחת סוחרים ונולדו להם ארבעה בנים: זכריה-הארי, דניאל, רפאל ויעקב.
בשנת 1933 ביקרה רעייתו של ליאון עם הארי בנה בארץ ישראל לראות את בני המשפחה שהשתקעו בארץ , אחד מהם היה חבר קיבוץ והארץ מצאה חן בעיניה.
באותה שנה נסע ליאון רקנאטי לגרמניה במסגרת עסקיו. בראותו את השפעות השלטון הנאצי, אחזה בו בהלה לגורל היהודים וכששב לארצו שכנע את בני הקהילה לעשות כמותו ולעלות ארצה.
בביקורו בפלשתינה בשנת 1934הכין את הקרקע ועם שותפו משה קרסו הגיש בקשה לשלטונות המנדט ובמרץ 1935 קיבל את הרישיון לפתיחת בנק ונקרא " בנק ארץ ישראל לדיסקונט".
רוב פקידי הבנק היו עולי הבלקן ויוון והיחסים שנרקמו בין המנהלים לעובדים היו כיחסי משפחה.
לצד פעילותו העסקית, עסק רבות בפעילות ציבורית.
עם נציגים מבני הבלקן הקים את ארגון "קדימה" שעסק בפעילויות פילנתרופיות שונות ובין היתר הקים שכונות ליוצאי יוון ובית תמחוי, "מטבח זול לנצרכים"ברחוב לוינסקי שפעל שנים רבות וסיפק מזון לנצרכים רבים.
כמו כן היה שותף בארגון "לשדה" ובארגון "שבו בנים לגבולם" שמטרתם ליישב בני עדות מזרח והבלקן ביישובים חקלאיים ובמסגרתם הוקמו הישובים צור משה, בית הלוי ,קרני חטים.כמו כן הקים מחדש את קרן המלגות לבני עניים שהפעיל בסלוניקי "הקרן למתלמדים" לעזרה לצעירים ברכישת השכלה גבוהה פועלת מאז ועד היום..

ליאון רקנאטי נפטר במפתיע ב-13 באוקטובר 1945 והוא בן 54 בלבד.
מותו הכה בתדהמה את משפחתו, מכריו הרבים והקהילה העסקית כולה.

בחייו הקצרים העמיד צאצאים שגדלו על ברכי העשייה העסקית והציבורית שהיו חלק בלתי נפרד ממנו .
אותה דרך עסקית ופילנתרופית המונעת מיוזמה, יושרה, הגינות ונתינה ,אומצה ע"י ארבעת בניו , אשר חרף גילם הצעיר ,המשיכו את דרכו ומורשתו של אביהם הנערץ.


הבן הבכור הארי – (1919-2011) קיבל על עצמו את ניהול הבנק ועשה זאת עד שנת 1954 עת עבר לנהל בנק חדש שהקים עם אחיו דניאל "דיסקונט בנק אוברסיז" בג'נבה. בשנות השישים ניהל גם את קבוצת ראלי בלונדון, קבוצה שנמכרה כעבור שנים לבנק סקיוריטי פסיפיק בקליפורניה.
הארי נישא לפולין לבית גולדברג.

באותה שנה – 1954 - מונה אחיו דניאל (1921-1984) למנהל ויו"ר בנק דיסקונט. הוא ניהל את הבנק ופיתח אותו בכישרון רב והפכו לאחד משלושת הבנקים הגדולים בישראל לצדם של בנק לאומי ובנק הפועלים. בראשית שנות הששים היה בנק דיסקונט הראשון למחשב את פעולותיו והראשון להציע מניותיו לציבור.

כמו כן, דניאל הקים את חברות ההשקעה "דיסקונט השקעות" וביחד עם בנק לאומי ובנק הפועלים את "כלל ישראל". הוא היה הראשון להקים בשנת 1970 חברת אחזקות בנקאיות אי.די.בי. שהחזיקה בשתי זרועות נפרדות - בנקאות והשקעות.
דניאל נישא למטילדה לבית קרסו,בת אחיו של משה קרסו.

דניאל חלק את מלאכת הניהול והעסקים בעיקר עם אחיו רפאל (1924-1999) שעבר להתגורר בניו יורק בשנת 1949, שם הקים ופיתח חברת ספנות בינלאומית מפוארת OSG בעלת צי אניות סוחר ומכליות. החברה נסחרה בבורסה האמריקאית.
במקביל היה רפאל גם אחראי על עסקי חברות הבת הבנקאיות "דיסקונט ניו-יורק" ו"דיסקונט לטין- אמריקה". רפאל נישא לדינה הטנה אותה פגש בעת שהיה שליח ההגנה באלכסנדריה.

האח הצעיר יעקב –ז'ק (1927-1997) - מהנדס אניות בהכשרתו – חי בחיפה וניהל מאז 3195את חברת אניות המשא "אל-ים". החברה נוסדה על ידי האחים והייתה חלוצה בעולם הספנות הישראלי לצידה של "חברת צים " הממשלתית.
"אל-ים" שרתה את צורכי המדינה בראשיתה ביבוא גרעינים ונפט ובמרוצת השנים פעלה גם בשווקים בינלאומיים. ז'ק נישא לאיליין רוזין אותה פגש בעת לימודיו בארה"ב.
יעקב נפטר ממחלה בשנת ה-70 לחייו בשנת 1997..

בשנת 1984 בהיותו בן 63 נפטר דניאל לאחר שבשנות החמישים לחייו לקה במחלת הפרקינסון , מחלה שגרמה לו לפרוש מתפקידו הניהולי ולהותיר את מלאכת הניהול בידיו של אחיו רפאל כמנכ"ל יחיד ויו"ר הקבוצה.
לימים ,פרשת ויסות מניות הבנקים ב-1983 ,אילצה את ראשי הבנקים בישראל להתפטר מתפקידם בשנת 1986 ובתוכם גם את רפאל .

לאות סולידריות, בחרו בני הדור השלישי ליאון ואודי לסיים אף הם את תפקידם בבנק ולעבור לניהול זרוע ההשקעות של חברת אי.די.בי.
רפאל חילק את זמנו בין ניו-יורק ותל-אביב כשהוא מנהל במקביל את חברת הספנות OSG , את הבנק בבעלות משפחתית בג'נבה ואת אי.די.בי. עד סמוך לפטירתו בגיל 75 בשנת 1999.

לשלושה מהאחים דניאל, רפאל ויעקב נולדו בנים בכורים וכל אחד מהאחים קרא לבנו בכורו על שם אבי המשפחה: בנו של דניאל - ליאון יהודה יליד 1948, בנו של רפאל -יהודה ליאון-אודי יליד 1949 ובנו של יעקב - ליאון יהודה- לני יליד 3195.

בשנת 1970 בגיל 74 נפטרה אם המשפחה, מתילדה – רעייתו של הסב ליאון.
מאז שהתאלמנה טיפלו ודאגו לה ארבעת בניה באהבה ובמסירות אין קץ והזמינוה לשהות במחיצת משפחותיהם מספר חדשים מידי שנה. בשנים המאוחרות יותר לחייה העדיפה מתילדה להתגורר בג'נבה עד לפטירתה ממחלת הסוכרת ממנה סבלה.

הארי ניפרד מאחיו עקב חילוקי דעות באשר לאסטרטגיה העסקית של עסקי המשפחה ומימש את חלוקת הנכסים הפורמלית בינו לבין אחיו בסמוך לפטירת אמם.
הארי היה אספן אמנות מודרנית ובעשורים האחרונים לחייו הקים את רשת המוזאונים "ראלי" בפונטה דל אסטה באורגוואי 1988, בסנטיאגו בצ'ילי 1992, במרבאה שבספרד 2000, ובקיסריה בשני שלבים 2007, 1993 בהם מוצגת אמנות לטינו אמריקנית שהייתה קרובה לליבו.
הוא נקבר בשנת 2011 בחצר המוזיאון בקיסריה.

בני משפחת רקנאטי, דאגו להנציח את אביהם ליאון במפעלי חינוך, תרבות, רווחה ובריאות:

הקרן למתלמדים שראשיתה בסלוניקי בשנת 1929 המשיכה בפעילות הענקת מלגות לימודים כשדניאל שימש יו"ר עד ראשית שנות השמונים ומאז משמש בתפקיד זה בנו – ליאון (הנכד) .הקרן מעניקה מידי שנה מאות מלגות במוסדות להשכלה גבוהה.

בשנת 1964 הקימו האחים קרן תרומות, קרן יה"ל –ע"ש יהודה ליאון רקנאטי ובאמצעותה הוענקו תרומות למוסדות רבים שבחלקם נושאים את שמו של אבי המשפחה:

"בית אבות ליאון רקנאטי" בקרית מטלון בפתח תקווה הוקם בשנת 1956 כהמשך ל"מטבח זול לנצרכים". בבית האבות הפועל כמלכ"ר וכמוסד סוציאלי חיים כ-200 דיירים ומתקיימת בו מצוות והדרת פני זקן.

מתוך חזון של הכשרת מנהלים לצורכי המשק הצומח יזמו האחים בשנת 1965 הקמת "בית ספר ליאון רקנאטי למוסמכים במנהל עסקים" באוניברסיטת ת"א והממוקם בבניין הנושא אף הוא את שמו. בית הספר למנהל עסקים זוכה להצלחה ולמוניטין בינלאומי מהמעלה הראשונה.

בשנת 1970 עת הוקם הבניין החדש במוזיאון תל אביב לאמנות ,הקדישו האחים את אולם האירועים המרכזי במוזיאון על שמם של ליאון ומתילדה רקנאטי.

בשנת 1971הקימו האחים באוניברסיטת חיפה את מרכז ליאון רקנאטי ללימודי ספנות שייעודו מחקר ימים וחינוך למתמחים בתחום הספנות ולימודי הים.
את "בית הספר למקצועות הבריאות הקהילתיים" באוניברסיטת בן גוריון בנגב הקימו האחים בשנת 1978 ע"ש ליאון ומתילדה רקנאטי.

בשנות 1980 נחנך "בית הכנסת היכל יהודה" שהוקם על ידי האחים על שם אביהם וכזיכרון לקהילת סלוניקי. לבית הכנסת צורה של צדף עטוי פסיפס לבן וויטראז' צבעוני והתפילה בו נערכת בנוסח סלוניקי.

רחוב ראשי בשכונת רמת אביב ג' בצפון תל אביב נושא את שמו של ליאון רקנאטי.

כמו כן בשנת 1985 – יובל להקמת בנק דיסקונט הוציא דואר ישראל בול הנושא את דיוקנו והחברה הממשלתית למדליות הנפיקה מדליה הנושאת את דיוקנו.

שלושת האחים קבורים בבית העלמין ההיסטורי של תל אביב ברחוב טרומפלדור בחלקת קבר משפחתית.

כיום מופעלת קרן יהל כקרן המשפחתית של ליאון – הנכד – (בנו של דניאל) המרכז באמצעותה את הפעילות הפילנתרופית שלו. אחותו יהודית מפעילה את קרן גנדיר אודי מפעיל קרן פילנתרופית ע"ש דינה ורפאל רקנאטי ואריאל בנו של יעקב את קרן רקנאטי בארה"ב למטרות הפילנתרופיה המשפחתית.

בשנת 2002 החליט הדור השלישי להעדיף את פרוק השותפות באחזקות בני המשפחה. ראשון נמכר הבנק בג'נבה "דיסקונט בנק אנד טרסט" לבנק UBP בבעלות משפחת דהפיצוטו.

בשנת 2003 נמכרה חברת אי. די. בי. לקבוצת המשקיעים דנקנר - מנור - לבנת.
חברת הספנות אל ים פורקה בהדרגה מראשית שנות האלפיים בעוד בני המשפחה יצאו ממעורבותם בחברת הספנות האמריקאית OSG בשנת 2013.

מאז שנת 2003 מנהל כל אחד מבני הדור השלישי חברת ניהול השקעות משפחתית משלו. מרבית ההשקעות נעשות בישראל ומושם בהם דגש על טכנולוגיות חדישות. כמו כן הם מנהלים בניפרד פעילות פילנתרופית ענפה ובכך ממשיכים את המסורת המשפחתית בתחום.

ליאון - בנו של דניאל ,חי בתל-אביב. אב לשלושה , דפנה - חיה בניו יורק ולה שלושה ילדים, דניאל הבן חי בתל אביב ולו בן אחד, והבת - מאי החיה בתל אביב. ליאון מנהל את עסקיו במסגרת חברת "גלנרוק ישראל" שהקים עת מכרו בני הדודים עסקיהם המשותפים. ראה grg.co.il , leonrecanati.com ואת הפעילות הפילנתרופית באמצעות קרן יהל - ליאון רקנאטי Yahel Foundation וקרן למתלמדים.

יהודית יובל רקנאטי - בתו של דניאל ואחותו של ליאון ילידת 1951 חיה בהרצליה ובת"א, אם לשלוש בנות ,דריה לה שני בנים, נעה לה ארבעה בנים ובת וגילי לה בן אחד. יהודית מנהלת את עסקיה במסגרת חברת "גנדיר השקעות" gandyr.com ואת הפעילות הפילנתרופית באמצעות קרן גנדיר , Gandyr Foundation

אודי - בנו של רפאל - חי בכפר שמריהו ולו בת -שירה ולה שתי בנות ובן-שי ולו שתי בנות. מאז 2003 מרכז אודי את עסקיו באמצעות חברת "נפתלי השקעות" ואת הפעילות הפילנתרופית באמצעות קרן משפחתית הנושאת את שם הוריו Dina & Raphael Recanati Family Foundation.

אחיו של אודי, מיכאל -מייקל שחי בניו-יורק ניפטר ממחלת הסרטן בשנת 2015 בגיל 58.

לני - בנו של יעקב – חי בתל אביב ולו שני בנים ובת, טל יונתן ויסמין. לני מנהל את עסקיו באמצעות חברת סולם אחזקות פיננסיות Sulam financial holdings והקים את חברת ייקבי רקנאטי recanati-winery.com

דויד - בנו של יעקב - יליד 1956 חי בלונדון ובתל אביב ולו בן-אדם ובת-Acacia. דויד מנהל את עסקיו בתחומי הספנות והנדל"ן ומקדיש את פעילותו הפילנתרופית לתחום החינוך.

אריאל - בן יעקב – יליד 3196 חי בניו יורק ולו שתי בנות דניאל ומיה. אריאל כיהן עד שנת 2003 כמנהל בחברת האניות OSG האחראי לתיכנון ולאסטרטגיה ניהל את אניות אל-ים עד לפרוקה המוחלט בשנת 2007,הקים את חברת Waterlogic לטיהור מים ומכרה בשנת 2015. אריאל מנהל את השקעותיו באמצעות Maritime Overseas Corp
ואת הפילנתרופיה המשפחתית באמצעות Recanati Foundation – New York .

להארי לא היו ילדים ,הוא אימץ בת ממוצא ארגנטינאי, רינה שחלתה מגיל צעיר בלופוס ונפטרה בשנת 2002 בגיל 43.

*מעודכן לחודש ינואר 2016
________________________________________
קישורים:
קרן יהל: www.grg.co.il/yahel_foundation
מדעטק: www.madatech.org.il
בי"ס מנע"ס: https://en-recanati.tau.ac.il
בית אבות: www.recanati.org.il